Wolne Terminy
 
Pierwsze wolne terminy

Sprawdź ja obecnie działają
nasze oddziały i poradnie

  Czytaj więcej

All fields are required.

Close Appointment form

Interakcje leków z pożywieniem

Interakcja – wzajemne oddziaływanie substancji (składników pokarmowych z lekami), powodujące zmianę w ich sposobie oddziaływania na organizm, co skutkować może pogorszonymi skutecznością i bezpieczeństwem farmakoterapii.

Czas między spożyciem posiłku a zażyciem leku

Tab. 1. Zalecenia dotyczące zażywania leków względem czasu spożycia posiłków

Na czczo Ostatni posiłek spożyto wieczorem poprzedniego dnia
Przed jedzeniem Co najmniej 30-60minut przed rozpoczęciem posiłku, niekiedy 15 minut lub 2 godziny przed
W trakcie jedzenia Kilka minut po rozpoczęciu jedzenia, ale przed jego końcem
Po jedzeniu Co najmniej 30-60 minut po zakończeniu posiłku, niekiedy 2 godziny po
Niezależnie od jedzenia W dowolnym momencie

 

Z pokarmem powinno przyjmować się leki, które drażnią błonę śluzową żołądka, takie jak: aminofilina, amitryptylina, kwas acetylosalicylowy, butapirazol, cyklosporyna, deksametazon, diklofenak, fluoksetyna, gryzeofulwina, koenzym Q10, ibuprofen, metaprolol, naproksen, nifedypina oraz preparaty żelaza.

W trakcie posiłku należy przyjmować także większość witamin oraz składników mineralnych. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) należy przyjmować wraz z tłuszczami (np. kanapka z masłem), natomiast witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B, C) należy popijać wodą. Wyjątek stanowi witamina B2, którą należy zażywać po skończonym posiłku.

Interakcje między płynami a stosowanymi lekami

Złotym standardem popijania leków jest ostudzona, przegotowana woda z kranu w ilości ½-1 szklanka. Uważać należy na wody mineralna, które przez wzgląd na różną zawartość składników mineralnych w swoim składzie mogą utrudniać wchłanianie leków.

Ze względu na możliwość wystąpienia działań niepożądanych stosowanych leków oraz zmianę ich wartości terapeutycznej nie należy popijać ich napojami zawierającymi kofeinę i/lub teofilinę (kawa, coca-cola, napoje energetyzujące). Szczególną uwagę należy zwrócić uwagę na leki takie jak: aminofilina, B-mimetyki, wybrane antybiotyki (chinoliny, makrolidy), leki przeciwgrzybicze, doustne leki antykoncepcyjne, cymetydyna, disulfiram, niestereidowe leki przeciwzapalne, werapamil oraz preparaty żelaza, magnezu i wapnia. Należy również zachować odstęp między zażywaniem powyższych leków a konsumpcją przedstawionych napojów.

Produkty mleczne ze względu na dużą zawartość wapnia nie są rekomendowane jako środek do popijania leków. Leki takie jak: fluorochinolony i tetracykliny (antybiotyki), bisakodyl, metoprolol, propranolol oraz bisfosfonian zaleca się spożywać dwie godziny przed lub po posiłku zawierającym mleko i/lub jego przetwory, popijając je szklanką wody.

Nie należy spożywać soku grejpfrutowego oraz samych grejpfrutów na cztery godziny przed oraz po przyjęciu leków. W szczególności z sokiem grejpfrutowym nie należy łączyć leków: przeciwhistaminowych, cyklosporyny, blokerów kanału wapniowego, benzodiazepinamin, statyn, sakwinawiru. Uważać należy na reakcje krzyżowe, tzn. interakcje między podobnymi sokami, zwłaszcza czerwonymi, gorzkimi.

Nie wskazane jest spożywanie alkoholu podczas trwania całej farmakoterapii niezależnie od rodzaju przyjmowanych leków.

Interakcje między pożywieniem a stosowanymi lekami

Białko (mięso, drób, przetwory mleczne, jaja, ryby, owoce morza, nasiona roślin strączkowych, orzechy, tofu) Mała ilość w pożywieniu Wzrost toksyczności aminopiryny, fenobarbitalu, oksazolidyny, strychiny

Osłabiona skuteczność teofiliny, fenacetyny

Duża ilość w pożywieniu Wzrost toksyczności chloramfenikolu

Zmniejszone wchłanianie lewodopy

Tłuszcze (oleje, oliwa z oliwek, ryby morskie) Mała ilość w pożywieniu Wzrost stężenia B-adrenolityków, teofiliny i leków przeciwdepresyjnych

Obniżenie biodostępności leków przeciwgrzybiczych

Duża ilość w pożywieniu Obniżenie biodostępności chinaprylu

Wzrost biodostępności leków przeciwpasożytniczych i gryzeofuliny

Błonnik pokarmowy (płatki owsiane, otręby, pieczywo razowe i pełnoziarniste, brokuły, ziemniaki, suszone owoce) Mała ilość w pożywieniu
Duża ilość w pożywieniu Obniżenie biodostępności preparatów naparstnicy i leków przeciwdepresyjnych, digoksyny

Wzrost biodostępności lewodopy

Uwaga! Czosnek:

– w połączeniu z warfaryną i/lub acenokumarolem może podnosić ryzyko powikłań krwotocznych;

– w połączeniu z chlorpropamidem może prowadzić do hipoglikemii;

– w połączeniu z sakwinawirem może zmniejszać siłę działania tego leku;

– w połączeniu z paracetamolem może uszkadzać wątrobę.

 

 

Interakcje między suplementami a lekami

Suplement Lek / witamina / substancja Możliwa interakcja
Magnez Leki hipotensyjne

Preparaty żelaza

Leki przeciwbakteryjne

Chlorpromazyna/ glikozydy nasercowe / ketokonazol / klonazepam / tiklopiodyna

Teofilina / lewodopa

Leki moczopędne

Zmniejszenie biodostępności tych leków

Zmniejszenie wchłaniania Mg

Zmniejszenie wchłaniania tych leków

Zmniejszenie siły działania tych leków

 

 

Zwiększenie siły działania tych leków

Zwiększenie wchłaniania Mg

Potas Leki moczopędne / indometacyna

NaCl

Glikozydy naparstnicy

Hiperkaliemia

Zwiększenie wydalania jonów K

Zmniejszenie siły działania tych leków

Wapń Blokery kanału wapniowego

Tetracykliny/ fluorochinolony

Glikozydy nasercowe

Merkaptopuryna

Zmniejszenie wchłaniania tych leków

Zmniejszenie wchłaniania tych leków

Zwiększenie toksyczności tych leków

Zmniejszenie biodostępności tego leku

Żelazo Tetracykliny/ leki hipotensyjne/ leki w chorobie Parkinsona/ bisfosfoniany/ fluorochinolony/ penicylina/ tyroksyna

Cholestyramina / neomycyny / tetracykliny / inhibitory pompy protonowej

Chloramfenikol

Zmniejszenie wchłaniania tych leków

 

 

 

Zmniejszenie wchłaniania Fe

Opóźnienie działania Fe

Wit. A Neomycyna / cholestyramina / olej parafinowy

Doustne środki antykoncepcyjne

Zmniejszenie wchłaniania wit. A

Zwiększenie stężenia wit. A

Wit. D Leki zobojętniające

Leki przeciwpadaczkowe / ryfampicyna / cholestyramina / parafina ciekła

Tiazydy

Glikozydy naparstnicy

Glikokortykosteroidy

Hipermagnezemia

Zmniejszenie wchłaniania wit. D 3

 

Hiperkalcemia

Zwiększenie działania artymogennego

Zmniejszenie siły działania wit. D3

Wit. E Cholestyramina / kolestypol / neomycyna

Wit. K / estrogeny

Żelazo

Insulina / glikozydy naparstnicy

Wit. A

Zmniejszenie wchłaniania wit. E

 

Krwawienia

Zmniejszenie siły działania wit. E

Zmniejszenie zapotrzebowania na te leki

Odkładanie w organizmie wit. A

Wit. K Doustne antykolaguanty Zmniejszenie działania siły tych leków / ryzyko powikłań zakrzepowo-zatorowych
Wit. B1 (tiamina) Wit. B12

Leki zobojętniające / etanol / herbata

Unieczynnienie wit. B12

Zmniejszenie wchłaniania wit. B1

Wit. B2 (ryboflawina) Leki przeciwdepresyjne/ fenotiazyny/ hormonalne środki antykoncepcyjne/ probenecyd/ alkohol/ tytoń

Metotreksat

Zwiększenie zapotrzebowania na wit. B2

 

Zmniejszenie działania siły tego leku

Wit. B6 (pirydoksyna) Izoniazyd/ cykloseryna/ hydralazyna/ kortykosteroidy/ kortykotropina/ cyklosporyna / doustne środki antykoncepcyjne/ penicylamina

Lewodopa

Magnez

Niedobory wit. B6

 

 

 

Zmniejszenie siły działania tego leku

Wzmożone wchłanianie Mg

Wit. B7 (biotyna) Leki przeciwdrgawkowe / alkohol

Hormony steroidowe

Zmniejszenie stężenia wit. B7

Przyśpieszenie tkankowego katabolizmu wit. B7

Wit. B9 (kwas foliowy) Leki przeciwpadaczkowe / leki przeciwgruźlicze / etanol / doustne środki antykoncepcyjne / antagoniści kwasu foliowego Niedobory wit. B9 w organizmie
Wit. B12 (kobalamina) Kolchicyna / kwas paraaminosalicylowy / alkohol

Chloramfenikol

Kwas foliowy

Zmniejszenie wchłaniania wit. B12

 

Osłabienie reakcji na leczenie wit. B12

Zmniejszenie stężenia wit. B12 we krwi

Wit. C (kwas askorbinowy) Fenotiazyny / aminoglikozydy

Egzogenne estrogeny

Leki przeciwdepresyjne

 

Sole żelaza

Wit. B12

Zmniejszenie siły działania tych leków

Zwiększenie stężenia tych substancji

Zwiększenie szybkości eliminacji tych leków

Zwiększenie wchłaniania Fe z przewodu pokarmowego

Zmniejszenie siły działania wit. B12