Tab. 1. Rekomendowany przyrost masy ciała w ciąży szacuje się na podstawie wskaźnika BMI matki sprzed ciąży
Wskaźnik BMI przed ciążą (kg/m2) | Rekomendowany przyrost masy ciała w ciąży (kg) |
<19,8 | 12,4-18,0 |
19,8-26,0 | 11,5-16 |
26,1-29,0 | 7,0-11,5 |
>29 | <7,0 |
Tab. 2. Zasady bezpiecznego przygotowywania i przechowywania żywności chroniące przed zatruciem pokarmowym w ciąży
Dbaj o czystość |
|
Unikaj wzajemnego zanieczyszczenia żywności |
|
Utrzymuj właściwą temperaturę obróbki kulinarnej żywności |
|
Unikaj tak zwanej „niebezpiecznej strefy” |
|
Unikaj pożywienia z grup wysokiego ryzyka zakażenia |
|
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) dla ciąży pojedynczej z prawidłową masą ciała w I trymestrze ciąży zaleca się pokrywanie dziennego zapotrzebowania energetycznego sprzed ciąży, natomiast w II i III trymestrze należy zwiększyć kaloryczność diety odpowiednio o 360 i 475kcal. Podstawę dobowego zapotrzebowania energetycznego powinny stawić węglowodany, pochodzące głównie z grubych kasz, dzikiego ryżu, pieczywa razowego, płatków owsianych oraz z warzyw i owoców. Białko powinno być pełnowartościowe, pochodzące z mleka i jego przetworów oraz mięsa, drobiu i ryb. Unikać należy tłuszczy nasyconych trans, pochodzących z margaryn, produktów cukierniczych, słodyczy oraz żywności fast-food.
Tab. 3. Podział ryb i owoców morza w diecie kobiet ciężarnych
Zalecane | Dopuszczalne (max 1/tydz.) | Niezalecane |
Łosoś norweski, hodowlany
Szprot Sardynki Sum Pstrąg hodowlany Flądra Krewetki Przegrzebki Ostrygi Dorsz Karp Ryba maślana Makrela atlantycka Morszczuk Langusta |
Karp
Halibut Marlin Okoń Żabnica Makrela hiszpańska Śledź |
Miecznik
Rekin Makrela królewska !!! Tuńczyk Węgorz amerykański Płytecznik Łosoś bałtycki, wędzony Szprotki wędzone Szczupak Tilapia Gardłosz atlantycki Panga |
Zaleca się spożywanie 2-2,5l płynów dziennie. Należy ograniczyć spożycie napojów słodzonych oraz zawierających kofeinę, a także wykluczyć z diety napoje alkoholowe.
Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje suplementację kwasu foliowego, żelaza, jodu oraz wit. D, a także w szczególnych przypadkach wapnia, jednakże każda suplementacja wymaga KONSULTACJI Z LEKARZEM I/LUB DIETETYKIEM. Ewentualna suplementacje rekomendowana jest również dla kobiet ciężarnych praktykujących wegetarianizm i jego odmiany.
Produkty zakazane w ciąży:
- Niepasteryzowane mleko i przetwory mleczne,
- Sery brie i camembert, nieświeże mięso, i potrawy z surowego i/lub niedopieczonego mięsa,
- Surowe wędliny,
- Surowe ryby i owoce morza,
- Ryby łowione z zanieczyszczonych wód lub o wysokiej zawartości metali ciężkich,
- Surowe jaja,
- Kolorowe napoje gazowane, słodziki, żywność wysokoprzetworzona,
- Nadmiar produktów bogatych w wit. A, np. wątróbka.
Żywienie w przypadku wystąpienia dolegliwości gastrycznych (nudności i wymioty):
- Należy ograniczyć spożycie kawy i potraw smażonych,
- Należy spożywać posiłki o małej objętości, ale często, najlepiej ostudzone,
- Należy spożywać herbatę z dodatkiem imbiru,
- Należy unikać stosowania pikantnych i intensywnie pachnących przypraw,
- Nie należy spożywać płynów w trakcie posiłku, ani bezpośrednio po nim,
- W trakcie nasilenia dolegliwości gastrycznych należy spożywać sucharki, chrupki chleb, biszkopty.
W przypadku wystąpienia zgagi należy ograniczyć spożycie kwaśnych owoców oraz warzyw (por, cebula), pikantnych przypraw oraz wybranych produktów (chleb razowy, ogórki i kapusta kiszone, tłuste sosy, w tym pomidorowy, zasmażki, słodycze, kawa i czekolada, potrawy smażone i tłuste, wysokoprzetworzone).
W razie pytań zapraszamy do konsultacji z dietetykiem oraz przesyłania pytań drogą mejlową na adres: dietetyk@urovita.pl.