Interakcje leków z pożywieniem
Interakcja – wzajemne oddziaływanie substancji (składników pokarmowych z lekami), powodujące zmianę w ich sposobie oddziaływania na organizm, co skutkować może pogorszonymi skutecznością i bezpieczeństwem farmakoterapii.
Zalecenia żywieniowe w chorobach nowotworowych
Nowotwór – nieprawidłowy rozrost tkanki, niszczący dany narząd, mogący tworzyć tak zwane przerzuty. W przyczynach rozwoju chorób nowotworowych wyróżnia się czynniki genetyczne oraz środowiskowe, w tym między innymi sposób odżywiania.
Zalecenia żywieniowe dla pacjenta z nowotworem nerki i pęcherza moczowego
Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana oraz różnorodna, aby pokrywać dobowe zapotrzebowanie energetyczne oraz dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Zalecenia żywieniowe w kamicy nerkowej
Kamica ta powstaje głównie w efekcie nadmiernej ilości szczawianów lub kwasu szczawiowego w moczu, jednakże może być spowodowana także chorobami zapalnymi jelit, resekcją jelita, nadmiarem witaminy C oraz niedoborem witaminy B6.
Zalecenia żywieniowe w kamicach nerkowych
Choroby układu moczowego dzielone są na choroby nerek oraz choroby dróg moczowych. Do chorób dróg moczowych należą między innymi kamice nerkowe, podstaw których u leży tworzenie się złogów (kamieni).
Zalecenia żywieniowe w przewlekłej chorobie nerek – leczenie zachowawcze
Przewlekła choroba nerek – wieloobjawowy zespół chorobowy, powstały na skutek trwałego uszkodzenia nerek.