Operacje Robotowe
 
Operacje w asyście robota

All fields are required.

Close Appointment form

Zalecenia żywieniowe dla pacjenta z nowotworem nerki i pęcherza moczowego

Ogólne wskazówki żywieniowe dla pacjentów nowotworowych:

  • Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana oraz różnorodna, aby pokrywać dobowe zapotrzebowanie energetyczne oraz dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych,
  • Spożywać należy mniejsze ilości posiłków w określonych odstępach czasowych – 4-5 posiłków (w tym 3 posiłki główne oraz 2 przekąski) co 3-4h,
  • Do przyrządzania posiłków należy wybierać produkty:
    • Świeże, naturalne, nieprzetworzone,
    • Bez dodatku cukru, słodzików, syropu glukozowo-fruktozowego,
    • Zawierające jak najmniej soli,
    • Bez dodatku aromatów dymu, sztucznych barwników, konserwantów, regulatorów kwasowości,
  • Potrawy należy przygotowywać technikami obróbki kulinarnej takimi jak: gotowanie, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii. Unikać natomiast należy: smażenia, duszenia z obsmażaniem, tradycyjnego grillowania,
  • Podstawę posiłków stanowić powinny węglowodany pochodzące z pełnoziarnistych produktów zbożowych, np. ciemne pieczywo i makarony, grube kasze, dziki ryż czy płatki owsiane. W przypadku wystąpienia dolegliwości gastrycznych spożywać należy drobne kasze i makarony, jasne pieczywo oraz biały ryż.
  • Należy spożywać surowe warzywa i owoce. W przypadku wystąpienia dolegliwości gastrycznych należy zwiększyć strawność produktów poprzez ich gotowanie, rozdrabnianie (np. na tarce), przecieranie, blanszowanie,
  • Nie zaleca się w okresie intensywnej terapii spożywania suchych nasion roślin strączkowych (fasola, groch, soja, cieciorka, ciecierzyca),
  • Spożywać należy min. w trzech posiłkach produkty będą źródłem pełnowartościowego białka, np. ryby morskie (dorsz, mintaj, sola, łosoś, halibut), chude mięso (kurczak, indyk, mięso z królika), jaja, sery twarogowe, jogurty, kefiry, mleko. Produkty białkowe należy równomiernie rozkładać między posiłkami,
  • Spożywać należy produkty będące źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, takie jak: oleje roślinne (rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek), orzechy, awokado, siemię lniane i ryby morskie,
  • Zaleca się spożywanie niewielkich ilości napojów wody przegotowanej i/lub niskozmineralizowanej niegazowanej wody mineralnej. Unikać należy spożywania napojów gazowanych, oranżady oraz nektarów, napojów i wód smakowych. Ograniczyć należy spożycie mocnej kawy i herbaty. Ilość rekomendowanych płynów uzależniona jest od sprawności nerek i pęcherza moczowego.

Produkty, których w diecie należy unikać (w trakcie oraz po zakończonym leczeniu):

  • marynaty, produkty wędzone, konserwy, wędliny,
  • kostki rosołowe, zupy i  sosy w  proszku, przyprawy z glutaminianem sodu,
  • podroby, smalec, słonina, boczek, tłuste mięsa (wieprzowina, wołowina, baranina, kaczka, gęś),
  • potrawy typu fast-food,
  • chipsy, słone paluszki, solone orzechy, frytki,
  • sery żółte, topione, typu feta, mleko skondensowane,
  • margaryny utwardzane stosowane do pieczenia,
  • napoje gazowane, wody wysokozmineralizowane,
  • cukier, słodycze, pieczywo cukiernicze,
  • suche nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, groch, fasola),
  • grzyby suszone, pieczarki, kiszonki,
  • skorupiaki,
  • alkohol.

W przypadku wystąpienia nietolerancji laktozy (kurczliwe bóle brzucha, wzdęcia, biegunka) okresowo wykluczyć z diety należy surowe mleko, kefiry oraz sery z niepasteryzowanego mleka.

Szczegółowe zalecenia, uzależnione od stanu zdrowia i indywidualnych dolegliwości pacjenta zostaną wydane po konsultacji z dietetykiem.

W razie pytań zapraszamy do konsultacji z dietetykiem oraz przesyłania pytań drogą mejlową na adres: dietetyk@urovita.pl .