Wolne Terminy
 
Pierwsze wolne terminy

Sprawdź ja obecnie działają
nasze oddziały i poradnie

  Czytaj więcej

All fields are required.

Close Appointment form

Zalecenia żywieniowe w kamicy nerkowej

KAMICA SZCZAWIANOWO-WAPNIOWA

Kamica ta powstaje głównie w efekcie nadmiernej ilości szczawianów lub kwasu szczawiowego w moczu, jednakże może być spowodowana także chorobami zapalnymi jelit, resekcją jelita, nadmiarem witaminy C oraz niedoborem witaminy B6 w organizmie, a także zaburzonym wydalaniem jonów wodorowych przez nerki.

W odmianie tej kamicy należy:

  • Ograniczyć spożycie produktów z dodatkiem soli kuchennej i przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu;
  • Zwiększyć spożycie produktów zawierających: magnez, cytryniany oraz fosforany;
  • Zwiększyć spożycie płynów, do minimum 2l na dzień;
  • Ograniczyć spożycie białka zwierzęcego.
Produkty zalecane Produkty zalecane w ograniczonych ilościach Produkty przeciwwskazane
Duża ilość płynów Mleko i jego przetwory Szpinak, szczaw, rabarbar
Soki owocowe / cytrusowe Śliwki, agrest Boćwina, suszone figi
Produkty zbożowe z pełnego ziarna Cukier Czekolada i kakao
Pozostałe warzywa, ogórki, cebula, kukurydza Ziemniaki, marchew, buraki, groch, pomidory, nasiona roślin strączkowych Mocna herbata i naturalna kwa
Masło Mięso i jego przetwory, ryby i jaja Konserwy mięsne / rybne
Orzechy Kiszonki
Warzywa zielone liściaste i kapustne Koncentraty do zup i sosów
Ostre przyprawy oraz te z dodatkiem glutaminianu sou

Przykładowy jadłospis:

  • Śniadanie: zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi; jajecznica na parze z pomidorami; pieczywo z masłem; herbata;
  • II śniadanie: sałatka owocowa;
  • Obiad: zupa koperkowa z kaszą manną; kasza gryczana z ćwikłami i duszonymi zrazami cielęcymi; woda mineralna niegazowana;
  • Podwieczorek: kisiel truskawkowy z biszkoptami;
  • Kolacja: kanapki z pastą rybno-jarzynową; herbata;
  • Przed snem: herbata z melisy.

KAMICA FOSFORANOWO-WAPNIOWA

Kamica ta powstaje głownie w moczu zasadowym w efekcie odkładania się złogów fosforanu wapnia. Wymieniowy odczyn może być skutkiem zakażenia niektórymi bakteriami, rozkładającymi mocznik na amoniak oraz dwutlenek węgla.

W odmianie tej kamicy należy:

  • Ograniczyć spożycie soli kuchennej;
  • Ograniczyć spożycie produktów bogatych w: fosforany, wapń i szczawiany;
  • Zwiększyć spożycie produktów bogatych w: magnez, cytryniany;
  • Zwiększyć spożycie płynów, do minimum 2l na dzień;
  • Zwiększyć spożycie produktów zakwaszających organizm.
Produkty zalecane Produkty zalecane w ograniczonych ilościach Produkty przeciwwskazane
Duże ilości płynów Ziemniaki i pozostałe warzywa Alkaliczne wody mineralne
Produkty zakwaszające – mięso, ryby, wędliny, pieczywo Pozostałe owoce Nasiona roślin strączkowych
Gruboziarniste kasze i makarony Mleko i jego przetwory, sery podpuszczkowe, jaja Szpinak, szczaw, rabarbar
Masło Czekolada i kakao
Miód Mocna herbata i naturalna kawa
Soki i owoce cytrusowe Przetwory solone i przyprawy z glutaminianem sodu

Przykładowy jadłospis:

  • Śniadanie: bułka z masłem i miodem; kawa zbożowa z mlekiem;
  • II śniadanie: sałatka owocowa;
  • Obiad: zupa żurek z ziemniakami; potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami; gotowane buraczki; woda mineralna niegazowana;
  • Podwieczorek: kisiel cytrynowy z biszkoptami;
  • Kolacja: grahamka z masłem; parówka cielęca z ketchupem; herbata
  • Przed snem: herbata z melisy.

KAMICA MOCZANOWA

Kamica ta powstaje głównie w wyniku stosowania przez długi okres czasu diety bogatopurynowej, gdzie złogi powstają z kwasu moczowego, który prawidłowo znajduje się w stanie rozpuszczonym. Kamienie powstają w kwaśnym moczu, którego pH wynosi poniżej 5,3.

W odmianie tej kamicy należy:

  • Ograniczyć spożycie związków purynowych, pochodzących z pożywienia;
  • Ograniczyć spożycie białka do 40/50g / dobę
  • Zwiększyć spożycie płynów, do minimum 2l na dzień;

Wskazana jest dieta mleczno-jarska w celu alkalizacji moczu, a tym samym rozpuszczenia kamieni.

Produkty zalecane Produkty zalecane w ograniczonych ilościach Produkty przeciwwskazane
Duże ilości płynów, w tym wody mineralne Pozostałe gatunki mięs – tylko gotowane (100-150g / dobę) Podroby
Warzywa i owoce, w szczególności cytrusy Ryby Baranina, wieprzowina
Ziemniaki Produkty zbożowe Śledzie, sardynki, szproty, kawior
Mleko i sery twarogowe Czekolada i kakao, orzechy
Miód i cukier Mocna herbata i naturalna kawa
Wywary mięsne i rybne
Rośliny strączkowe, grzyby

Przykładowy jadłospis:

  • Śniadanie: sałatka jarzynowa; bułka pszenna z masłem; herbata z cytryną
  • II śniadanie: jogurt naturalny z kawałkami owoców;
  • Obiad: zupa pomidorowa z ryżem; jajko sadzone z ziemniakami; surówka z pomidora, ogórka i sałaty; woda mineralna niegazowana;
  • Podwieczorek: kisiel cytrynowy z biszkoptami;
  • Kolacja: kanapki z pastą twarogową i papryką; herbata
  • Przed snem: herbata z brzozy.

KAMICA FOSFORANOWO-MAGNEZOWO-AMONOWA

Kamica ta powstaje w moczu alkalicznym, w wyniku zakażenia układu moczowego bakteriami produkującymi enzym – ureazę.

Ograniczyć należy spożycie potraw i produktów, które są źródłem fosforanów, jak na przykład sery dojrzewające i topione, mleko i jaja, mięso i jego przetwory, podroby, ryby, konserwy, produkty zbożowe gruboziarniste, suche nasiona roślin strączkowych, kakao i czekolada oraz orzechy. W szczególnych przypadkach zaleca się zwiększyć spożycie owoców i powstających z nich soków cytrynowych oraz warzyw bogatych w magnez, jak na przykład kukurydza.

KAMICA CYSTYNOWA

Ograniczyć należy spożycie potraw i produktów, które są źródłem aminokwasu siarkowego (cystyny), czyli wszystkie produkty nabiałowe, zwiększyć natomiast należy ilość wypijanych płynów do dwukrotnej objętości podstawowego zapotrzebowania oraz spożycie produktów będących źródłem witaminy B6, w szczególnych przypadkach lekarz zalecić może suplementację ów witaminy.

KAMICA KSANTYNWA

Kamica ta powstaje w wyniku gromadzenia się w nadmiarze w moczu zasady purynowej – ksantyny. Stosowana dieta powinna być mleczno-jarska ze zwiększoną dobową ilością wypijanych płynów.