Operacje Robotowe
 
Operacje w asyście robota

All fields are required.

Close Appointment form

Borelioza a dieta

Borelioza a dieta

Blisko 22 000 osób zachorowało w 2016 roku na boreliozę ?. Choroby odkleszczowe stają się plagą, w szczególności w sezonie wiosenno-letnim?.

Jak w wielu schorzeniach, także w przypadku boreliozy, w terapii bardzo istotną rolę odgrywa odpowiednia dieta.
?O czym powinni pamiętać chorujący na boreliozę?
☞niezbędne jest dostarczanie organizmowi takich składników odżywczych, które przyspieszą regenerację uszkodzonych komórek i wzmocnią układ immunologiczny,
☞dieta powinna być różnorodna i bogata w pełnowartościowe białko oraz małą ilość węglowodanów ( ogranicz chleb, a nawet owoce),
☞wzbogać dietę o zielone warzywa ( sałata, ogórek, nać pietruszki, seler), które uzupełnią niedobory magnezu. Dzienna norma spożycia to ok. 280-350 mg, natomiast dawka lecznicza to od 300 do 800. Magnez w diecie chorych na boreliozę jest niezbędny do syntezy białek i bardzo ważny w procesach termoregulacji.
☞w diecie powinniśmy wykluczyć produkty podrażniające jelita,
☞dieta powinna być bogata w probiotyki i witaminy, a także zawierać odpowiednią suplementację.
Polecamy chorym na boreliozę:
✔ryby ( ale nie panierowane)
✔pieczywo chrupkie, które nie zawiera drożdży
✔kasza, makaron razowy
✔zielone warzywa
✔rośliny strączkowe
✔sery, w szczególności twaróg
✔orzechy