Dieta przy kamieniach nerkowych nie jest jednakowa dla wszystkich chorych. Zależy ona od tego, jakiego rodzaju kamienie wytworzyły się w nerkach. Po wydaleniu kamienia warto poddać go analizie i sprawdzić, z jakich minerałów jest zbudowany. Wówczas lekarz ustala przyczynę powstania kamicy nerkowej, jej rodzaj oraz postępowanie dietetyczne.
Chorujesz na kamicę fosforanową?
Nie wolno Ci jeść:
- roślin strączkowych,
- owoców,
- warzyw,
- mleka.
Zalecane jest spożywanie mięsa, ryb, kaszy, serów, picie dużej ilości płynów (kompotów, soków, przegotowanej wody, słabej herbaty).
Przy kamicy moczanowej!
Nie wolno jeść:
- orzechów,
- roślin strączkowych,
- kawioru,
- śledzi,
- baraniego mięsa,
- wątróbki,
- pić mocnej kawy, herbaty, kakao.
Zalecane spożywanie warzyw, owoców, przyjmowanie dużej ilości płynów oraz chudego mleka.
Przy kamicy szczawianowej!
Nie wolno jeść:
- szczawiu,
- szpinaku,
- botwinki,
- ziemniaków,
- włoszczyzny,
- śliwek,
- koncentratu pomidorowego,
- nabiału.
Zalecane jest spożywanie mięsa, ryb, jaj, produktów zbożowych, kapusty, cebuli, ogórków, dużej ilości wody, najlepiej mineralnej.
Sprawdź, jak leczymy kamicę nerkową w Urovicie.