Wolne Terminy
 
Pierwsze wolne terminy

Szpital NFZ – 60 dni
Poradnie NFZ – 90 dni
Poradnie prywatne – 2 dni

  Czytaj więcej

All fields are required.

Close Appointment form

Z czym do gastroenterologa?

Z czym do gastroenterologa?

Coraz więcej osób uskarża się na problemy żołądkowe. Najczęstszym wytłumaczeniem tego złego samopoczucia jest stres. Jednak to nie tylko on może być odpowiedzialny za zgagę, wymioty czy biegunki. Sami też do tego przykładamy rękę przez złe nawyki żywieniowe. Współczesny styl życia sprawia, że jemy w biegu i są to raczej posiłki ubogie w mikro-, makroelementy, czy witaminy. Zamiast poświęcić kilkanaście minut na przygotowanie w domu pełnowartościowego posiłku, niejednokrotnie decydujemy się na odwiedzenie baru szybkiej obsługi. Jakość posiłków serwowanych w takich punktach często nie jest odpowiednia dla organizmu i choć incydentalne korzystanie z fast foodów jeszcze nikomu nie zaszkodziło, to rytuał dietetyczny oparty na hamburgerach i kotlecie szybko rujnuje Twój żołądek.

Skutkiem takiego podejścia do żywienia są właśnie problemy żołądkowo-jelitowe. Niestrawności, rewolucje żołądkowe czy wstydliwe gazy – z między innymi tym dolegliwościami zmagają się tysiące ludzi na świecie. Odpowiednia dieta może zminimalizować skutki dotychczasowych nieprzyjemności. Jednak pewne dolegliwości, gdy wracają powinny skłonić nas do wizyty u specjalisty. Należą do nich:

  • wzdęcia
  • bóle wątroby
  • bóle żołądka
  • zaparcia (lub biegunki)
  • pieczenie w przełyku
  • mdłości
  • brak apetytu
  • odbijanie
  • problemy z przełykaniem
  • uczucie pełności.

Czerwona lampka również powinna zaświecić się nam już przy pierwszym wystąpieniu krwi lub śluzu w stolcu oraz przy nagłym spadku wagi, który trudno wyjaśnić.

Gastroenterolog jest lekarzem, który specjalizuje się w leczeniu schorzeń związanych z układem pokarmowym. Do najczęstszych chorób z jakimi zgłaszają się Pacjenci należą: zapalenie dróg żółciowych, trzustki, żołądka, kamica żółciowa, niestrawność, wrzody żołądka, dwunastnicy, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba refluksowa, zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, zakażenie Helicobacter pylori.

Wizyta u gastrologa nie różni się zbytnio od wizyty u innego specjalisty. Na samym początku przeprowadza on wywiad z Pacjentem żeby móc zdiagnozować chorobę. Pytania jakie może on zadać będą dotyczyć częstotliwości wypróżnień, dolegliwości, przyjmowanych leków oraz codziennej diety. W przypadku schorzeń dolnej części układu pokarmowego czy żołądka gastroenterolog wykona badanie powłok brzucha – nacisk na miejsca na brzuchu, podczas których Pacjent określa, gdzie odczuwa ból. Kolejnym krokiem w diagnostyce przeprowadzanej przez gastroenterologa jest skierowanie Pacjenta na badania krwi, prześwietlenie RTG z kontrastem lub badanie ultrasonograficzne. Czasami Pacjent może zostać skierowany na gastroskopię lub kolonoskopię.

Wielokrotnie onkolodzy i chirurdzy proszą gastrologa o konsultację poważniejszych schorzeń układu pokarmowego, np. nowotworów żołądka, jelit, wątroby, trzustki, ale również marskości wątroby czy zapalenia wyrostka robaczkowego.

Dolegliwości, na które ma wpływ sposób życia, jedzenia jest bardzo wiele. Organizm jednak zanim rozwinie się poważniejsza choroba alarmuje, że coś jest nie tak. Dlatego obserwuj go i reaguj na czas.